T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE - Arif Nihat Asya Ortaokulu

DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ

  Dünya Tiyatro Günü, UNESCO'ya bağlı Uluslararası Tiyatrolar Birliği'nin girişimiyle ilk kez 1961'de kutlanmaya başlanmıştır. Dünya Tiyatro günü her sene 27 Mart'ta kutlanır.

   Her sene 27 Mart'ta ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından birçok ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlenir.

 

    1961'de Dünya Tiyatro Günü'nü kutlama fikri dönemin ITI başkanı Arvi Kivimaa tarafından ortaya atılmıştır.1962 yılında ünlü Fransız yönetmen Jean Cocteau bu özel güne ilişkin bildirge yazmıştır.

    Dünya Tiyatro Günü kabul edildikten sonra her yıl Paris’te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu’nun (Theatre of Nations) da açılış günü olan 27 Mart günü, ITI’nin dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

   27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde tiyatro oyuncuları tarafından hazırlanan bildiri sahnelerde okunmaktadır. Türkiye'de tiyatroya ilişkin ilk ulusal bildiri Muhsin Ertuğrul tarafından kaleme alınmıştır.

    27 Mart Dünya Tiyatro Günü, tiyatro dünyasındaki insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak için kutlanır.

     27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde çok sayıda etkinlik yapılır. Ayrıca bu etkinlikler ile ulusal ve bölgesel tiyatro grupları da bir araya gelmiş olur.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.03.2024 - Güncelleme: 28.03.2024 08:58 - Görüntülenme: 46
  Beğen | 0  kişi beğendi